Tittarnas historia visas i TV

Din plats i historien är ett nytt TV-program som bygger på tittarnas egna historier. I åtta halvtimmesavsnitt leder Gunilla Kindstrand tittarna in i berättelser om arbete och kärlek, om landsflykt och rötter, om klassamhället och vardagslivet.

På SVT:s hemsida har tittarna sedan i våras kunna skicka in sina egna berättelser, som på något sätt är kopplade till en plats i Sverige. Bland hundratalet inskickade historier har åtta stycken valts ut och filmats till reportage med skribenten/berättaren själv som huvudperson.

Gunilla Kindstrand är programledare för Din plats i historien

Gunilla Kindstrand är programledare för Din plats i historien.
Foto: Anna Clarén, Sveriges Television.

Första programmet i serien bygger på Leif Brunnegårds berättelse om hur han som 18-årig tvättmaskinsförsäljare på 1950-talet släpade runt och sålde de då splitternya jättemaskinerna i Sverige. Ett Sverige i lindan av den industriella revolutionen i hemmet. Tvättprogrammet som Leif demonstrerade tog 2 timmar och kunde inte avbrytas, så han fick verkligen utveckla sin talang att hålla husmödrarna på gott humör.

Senare i höst möter vi bland annat en överlevares berättelse från ett TBC-sanatorium. Det bjuds också på en solskenshistoria om en guvernant som återser sin elever – idag 80 och 76 år gamla – på samma plats men 70 år senare. En annan berättelse handlar om en mans resa från nomadliv i norra Iran till Sverige och en lysande akademisk karriär. En berättelse som landar i övertygelsen att ”hemma” är där trygghet finns.

Första programmet sänds onsdagen den 5 november klockan 19.30.

(2008-10-23)