Tuggummi avslöjar vad stenåldersmänniskorna åt

Rådjur, öring och hasselnötter hörde till dieten i Skandinavien för 10 000 år sedan. Det kan en ny studie av DNA i ett tuggummi visa. Studien visar också att en av personerna hade svåra problem med sina tänder.

För cirka 9 700 år sedan fanns en bosättning med människor i dagens Huseby Klev norr om Göteborg. De hade fiskat, jagat och samlat in mat. Några tonåringar, både pojkar och flickor, tuggade harts för att producera lim, precis efter att ha mumsat på öring, rådjur och hasselnötter. På grund av ett svårt fall av parodontit (tandköttsinfektion som kan leda till tandlossning och benförlust) hade en av tonåringarna problem med att äta det sega rådjursköttet samt att förbereda kådan genom att tugga den.

Det här vet vi eftersom en internationell forskargrupp sedan en tid tillbaka arbetar med den tuggade hartsen från Huseby Klev.

– Det finns mycket DNA i den tuggade hartsen från Huseby-Klev. Vi hittar både de bakterier som vi vet är besläktade med parodontit och DNA från växter och djur som de tuggat på tidigare, säger Emrah Kırdök som är forskare vid turkiska Mersin University och koordinator för det metagenomiska arbetet med tuggummit.

Emrah Kırdök började analysera materialet när han var postdoktor vid Institutionen för arkeologi och antikens kultur vid Stockholms universitet, men studien har vuxit mycket sedan dess.

Huseby Klev på Orust grävdes ut för 30 år sedan. Tuggad kåda hittades tillsammans med rester av stenverktyg i ett sammanhang daterat till cirka 9 700 år sedan. Stenmaterialet tyder också på att fynden kommer från jägarstenåldern.

Det tuggade materialet från Huseby Klev har redan resulterat i en studie på humangenetiska data från tre individer, och DNA:t i materialet som inte var av mänskligt ursprung har också analyserats och publicerats.

Anders Götherström, professor vid Institutionen för arkeologi och antikens kultur och aktiv vid Centrum för paleogenetik, som är ett samarbete mellan Stockholms universitet och Naturhistoriska riksmuseet, leder projektet där studien genomförts.

– Det här ger en ögonblicksbild av livet för en liten grupp jägare-samlare på den skandinaviska västkusten. Jag tycker att det är fantastiskt – här kan vi se att dessa tonåringar åt rådjur, öring och hasselnötter för 9 700 år sedan, och att minst en av dem hade svåra problem med tänderna, säger Götherström.

Studien ”Metagenomic analysis of Mesolithic chewed pitch reveals poor oral health among stone age individuals” är publicerad i Scientific Reports.

(2023-01-23)

Se även Skandinaviens äldsta mänskliga DNA hittat i tuggummi (2019-05-16)