TV-kväll om Sveriges och Finlands gemensamma historia

Hur har den svenska och finska identiteten påverkats av historien? För 200 år sedan slöts fredsavtalet i Fredrikshamn som innebar att Sverige och Finland blev separata länder. UR:s temakväll om Märkesåret 1809 gästas bland annat av landshövding Per Unckel och före detta ambassadören i Finland, Kerstin Asp-Johansson.

Kvällen inleds med en studiodiskussion ledd av Katti Hoflin. Några frågor som tas upp är: Vad har Sveriges neutralitet inneburit? Vad hände i Sverige och Finland efter 1809? Vad hände i omvärlden? Hur såg Finland på situationen?

Som avslutning på kvällen sänds den finska dokumentären Sprengtporten och den finska friheten. Göran Magnus Sprengtporten planerade att göra Finland till en republik och ge landet en grundlag redan för drygt 200 år sedan. Vem var denne omstridde man, utan vilken Finland kanske fortfarande vore en del av Sverige?

Märkesåret 1809 är en gemensam satsning från Sveriges och Finlands regeringar. Syftet med projektet är att stärka samhörigheten mellan Finland och Sverige.

Temakvällen Tema 200 år utan krig sänds i SVT2 och Kunskapskanalen torsdagen den 17 september.

(2009-08-27)