TV-premiär för Arns rike

Den 12 januari är det premiär i TV4 för Arns rike, en historisk resa i 1100-talets Sverige med författaren och journalisten Jan Guillou som guide och tempelriddaren Arn som hjälte.

Det första avsnittet av Arns rike berättar om slaget vid Gestilren i Västergötland sommaren 1210. ”De sverkerska och erikska ätterna kämpade om makten och sedan blandade sig folkungarna i den blodiga ’leken’. Det här var tiden då nationen Sverige inte fanns, landet bestod i stället av maffiastater och småkungar. Efter det blodiga riddarslaget uppstod det vi i dag kallar vårt land”, skriver TV4.

Riddare i Arns rike
Riddare i Arns rike. Foto: TV4.

I programmet presenteras dessutom en av tidens mest avbildade: Erik den helige. Genom att öppna hans grav och användningen av modern osteologisk undersökning av hans reliker skingras frågetecknen kring hans död år 1160, saga och myt blir till sanning.

Jan Guillou - författare till romanerna om Arn

Jan Guillou – författare till romanerna om Arn. Foto: TV4.

Arns rike är en blandning av dokumentär, fakta, drama och underhållning. Serien består av fem delar och författaren och journalisten Jan Guillou guidar tittarna genom historiska händelser, slag och fajter. Tempelriddaren Arn är hjälten i den stundtals våldsamma historien om Sverige. Serien är regisserad av Christian Arnet och bygger på Jan Guillous böcker.

(2004-01-08)