Underkläderna är det första vi tar på oss på morgonen och det sista vi tar av oss på kvällen. Underkläderna bär vi närmast kroppen och alla har vi en relation till dem. De värmer, stödjer och skyddar vår kropp. De kan vara strikt funktionella eller sensuella och utmanande. Modets växlingar har resulterat i underplagg som än framhävt kroppen (som de lösa rumporna och push up-behån), än stängt den inne (som korsetten).
Underkläder är en kulturhistorisk skildring av underplaggens utveckling från 1700-talet till idag. Modetrender och handel, tillverkning och materialval, skönhetsideal och hygieniska tankegångar behandlas. Boken är en vidarebearbetning av det material som visades på utställningen Underbart – underkläder formar kroppen 1750–2005 på Kulturen i Lund och Textilmuseet i Borås 2005–2006.
Underkläder gick länge under omskrivningen ”de onämnbara”. De var inget man talade om, visade upp och minst av allt skänkte till museer. Särkar, skjortor och kalsonger, äldre än från 1800-talet, har sällan bevarats till eftervärlden. De föremål som utgjort grunden för de teman författarna tar upp för sina resonemang, kommer huvudsakligen från samlingarna på Kulturen och Textilmuseet.
Britta Hammar & Pernilla Rasmussen:
Underkläder. En kulturhistoria
Bokförlaget Signum
Utkom i maj 2008