Ringbrynjehuvans gåta

Enköpings museum
23 september 2016 – påsken 2017

Ringbrynjehuvan. Foto: Elisabet Lindqvist

Foto: Elisabet Lindqvist

Vid Enköpings museum finns en ringbrynjehuva som är unik i sitt slag i Sverige. Huvan har tidigare varit utställd i museets medeltidsutställning men ingen har vetat något om den. Frågetecknen är många och nu ska mysterierna få svar i en ny utställning där forskare från Uppsala universitet steg för steg involverar besökaren i spännande undersökningar och vetenskapliga analyser.

Föremålet som är i fokus för utställningen är en mycket välbevarad ringbrynjehuva, som sedan 1909 tillhör Enköpings museum. Varken museet eller forskare har vetat särskilt mycket om den.

I utställningen som pågår under ett halvår kommer forskare från Uppsala universitet undersöka olika aspekter av huvan och utställningen kommer att uppdateras vartefter. Det första steget kommer att bli att ta reda på ringbrynjehuvans ålder. Men hur gör man egentligen när man C14-daterar järn? Och var kommer järnet ifrån? Är huvan tillverkad för att användas i strid? Den verkar inte vara sliten. Hur kommer det sig? Och vilken kulturell tillhörighet har den?

Vartefter nya forskningsresultat blir tillgängliga, kommer utställningen att uppdateras med nya frågor som leder till nya undersökningar och nya svar. Besökare som vill följa alla steg bör komma en gång i månaden.

– Det kommer att finnas en brevlåda vid utställningen som besökare kan använda för att kommunicera med oss forskare. Vi inom akademin kan bli fast i våra sätt att tänka och vi tror att besökare kan komma med frågor som vi kanske inte har tänkt på, säger Annika Larsson som är forskningsledare för projektet vid institutionen för arkeologi och antik historia vid Uppsala universitet.

Annika Larsson kan redan nu lova att berättelsen om ringbrynjehuvan kommer att ta museibesökaren med på en resa från tidig medeltid till 1900-tal och över ett stort geografisk område med många kulturinfluenser. Flera överraskningar utlovas. Exakt var historien om huvan kommer att ta vägen går inte att säga. Det beror bland annat på vilka frågor museibesökarna vill få svar på.