Vasa 1628 tar oss tillbaka till Stockholm på 1620-talet. Gustav II Adolf låter bygga det största skepp som svenskarna någonsin sett. Skeppet ska manifestera hans makt och imponera på och skrämma rikets fiender. Men allt går fel. På premiärturen välter som bekant det stolta skeppet.

 

I boken berättar Anders Wahlgren om vardagslivet i 1600-talets Stockholm och alla de som mer eller mindre var involverade i byggandet av skeppet. Genom att bland annat studera rättegångsprotokoll har han skapat en bild hur vanligt folk levde för nära fyrahundra år sedan. Vi får träffa ljusstöperskan Karin och hennes båtsman Mårten. Den italienska pastabagaren som kom hit upp i kalla Norden. Den holländska familjen Hybertson där hustrun Margareta blir chef för varvet – en av Sveriges största arbetsplatser.

I Stockholm drev ett hundratal föräldralösa barn runt, de fångades in, och för lite mat fick de spinna segelgarn och sy säckar till flottan. Via Stockholms tänkeböcker, avtal, räkningar, ritningar, samtida konst och tidigare okända foton från Vasas bärgning, skeppet i dag och unika dataanimationer får vi en bred skildring av Vasaskeppet och dess tid samt allt rackarspel kring den sensationella bärgningen 1961.

Anders Wahlgren är regissör, författare och dramatiker. Hösten 2007 utkom han med boken Sigrid & Isaac och 2008 med Sigrid Hjertén. Anders Wahlgren gör också en långfilm och TV-serie om skeppet Vasa.

Anders Wahlgren:
Vasa 1628 – människorna, skeppet, tiden
Norstedts
Utkom 2011