Vi som byggde Stadshuset

Sommaren 1923 invigdes Stockholms stadshus – Ragnar Östbergs älskade arkitektoniska mästerverk med inspiration av nordeuropeisk tegelarkitektur, 1500-talets svenska vasaborgar och italienska stadshus och palats. I flera böcker har den ”stora historien” om det sagolika stadshusets avhandlats: de arkitektoniska visionerna, de politiska besluten, husets användning och det enorma arbetets framåtskridande i dess olika delar.

Vi som byggde Stadshuset lyfter istället fram de medarbetare på olika nivåer som passerade in genom arbetsplatsens grindar mellan 1911 och 1923. Tack vare ett unikt material omfattande både fantastiska fotografier från byggtiden och intervjuer som Stadsmuseet i Stockholm genomförde med arbetare 50 år efter invigningen, kan vi komma närmare stadshusbygget som arbetsplats.

Med traditionella metoder och handens kraft, slev och lod, hammare och vattenpass byggdes Stockholms stadshus. Samtidigt visar bygget prov på avancerad ingenjörskonst och moderna metoder från USA. Följ med på en resa från 1911 till 1923 med bilder du aldrig tidigare sett och röster du aldrig förut hört. Möt de som byggde Stadshuset: murare, modellsnickare, smeder, cementarbetare, målare, springpojkar, konstväverskor, stuckatörer – och ett Stockholm för hundra år sedan.

Under 2023 visas även utställningen Vi som byggde Stadshuset på Stadsmuseet i Stockholm.

Mats Hayen är historiker och forskningsledare vid Stockholms stadsarkiv. Han har tidigare publicerat böcker om stadshistoria, kommunhistoria, kulturhistoria, barnhistoria och flera handböcker i arkivforskning. Hayen medverkar även regelbundet i TV, radio och poddar.

Mats Hayen:
Vi som byggde stadshuset
Stockholmia förlag
Utkom 2023