Vita bussen doneras till Malmö Museer

Vita bussen på Malmö Museer. Foto: Matso Pamucina/Malmö Museer

Vita bussen på Malmö Museer. Foto: Matso Pamucina/Malmö Museer

Svenska Röda Korsets styrelse har beslutat att den vita bussen som nu står i en monter framför Malmö Museer ska doneras till museet. Bussen har sedan Röda Korsets verksamhet på Humanitetens hus i Malmö upphörde 2011 tillhört Röda korset, men varit deponerad på Malmö Museer.

– Det är ett glädjande och betydelsefullt beslut, säger Katarina Carlsson, chef för Malmö Museer.

– Bussen utgör en ovärderlig del av Malmös historia och vittnar om de dramatiska händelserna som ägde rum under krigsslutet 1945.

Det var till Malmö som Vita bussarna anlände och där togs de befriade flyktingarna om hand. Det var svårt att hitta plats för alla kvinnor, män och barn. Alla tillgängliga förläggningar i staden användes redan. Ernst Fischer, museets dåvarande chef, tog då ett modigt beslut: att göra Malmö Museum till flyktingförläggning. Under våren och sommaren 1945 fick omkring 2 000 flyktingar tillfällig bostad på museet.

– Den vita bussen har en naturlig hemvist i Malmö, säger Kerstin Larsson, ordförande för Malmökretsen av Röda Korset.

– Det var här de vita bussarna målades i sin klassiska vita färg och det var också hit som bussarna och alla de människor som de förde med sig kom när uppdraget i det nazistiska Tyskland avslutades. Att Röda Korsets styrelse valt att donera bussen till Malmö Museer är för oss mycket glädjande. Den vita bussen är en viktig symbol för mod och ansvarstagande och Malmö Museer kommer att se till att den historien fortsätter att berättas för barn, unga och vuxna under en lång tid framöver.

(2017-06-22)