Vrak i Östersjön

Ett av de mest spännande outforskade områdena på jordklotet ligger utanför vår egen kust. I Östersjön finns rester av uppåt 100 000 vrak från mer än tusen år av sjöfart och krig.

Östersjön är unikt på grund av sin låga salthalt, låga syrehalt och frånvaro av skeppsmask, som sammantaget gör att även gamla föremål av trä bevaras. De blir till frusna ögonblick av dramatisk historia, som först nu kan visas så som de ser ut tack vare nya instrument för bottenkartering, modern dykteknik och avancerad fotokonst.

Östersjöns botten är bara fläckvis kartlagd, men just nu pågår en intensiv aktivitet för att kartlägga dess miljö och de spår av mänsklig verksamhet som ligger dolda i djupet. Sonarutrustning och sofistikerade ekolod kan idag identifiera och avbilda mycket små föremål på havets botten. Dykning med blandgas och återandningsaggregat gör det möjligt att dyka till vrak på nära hundra meters djup och fotografera med ljuskänsliga undervattenskameror.

I Vrak i Östersjön finns elektroniska avbildningar av hela vrak och ett helt unikt fotomaterial från dykningar på fartyg som tidigare varit helt otillgängliga. Bilderna är aldrig tidigare visade eller publicerade och presenteras här.

Boken består av fristående berättelser om några av de mest dramatiska historiska händelser som utspelat sig i Östersjön. Som till exempel andra världskrigets sänkningar av tyska flyktingfartyg, den värsta civila sjökatastrofen med uppåt tjugo tusen människor som offer.

Vrak i Östersjön är frukten av flera års samarbete mellan företagen Deep Sea Productions och Marin Mätteknik, vars mest spektakulära resultat är upphittandet av den försvunna DC3:an 2003.

Björn Hagberg, Jonas Dahm & Carl Douglas:
Vrak i Östersjön – förlorade för världen
Prisma
Utkom i april 2008