Bondsonen Lars Olsson Smith byggde upp en enorm förmögenhet med två tomma händer. Genom att rena spriten från den förhatliga finkeln, skapade han Absolut Rent Brännvin. Denna blev omedelbart en kolossal försäljningssuccé, och L.O. Smith blev Brännvinskungen med hela svenska folket.

På grund av sina framgångar hamnade han i två stora ”brännvins-krig” med Stockholms stad, som såg sin egen spritförsäljning rasa. Samtidigt arbetade han intensivt för att starta en liberal arbetar-rörelse, i konkurrens med bland annat August Palm. Han uppmanade till och med arbetarna att sluta köpa hans eget brännvin.

År 1886 började han exportera sin renade sprit till Spanien i stor skala och allt såg mycket ljust ut. Men så landade ett telegram på utrikesdepartementet i februari 1888 som kom att förändra allt. Han förlorade 685 miljoner kronor och dog utfattig år 1913. Tusentals svenska arbetare följde honom till sista vilan.

Detta är en historia om entreprenörskap och djärva spekulationer; älskarinnor och utpressning samt ett tragiskt familjedrama. Men Smith kommer sanningen på spåren och avslöjar mycket i sina memoarer. Men inte allt. De sista pusselbitarna har nyligen hittats – däribland hemliga brev på utrikesdepartementet – som visar varför brännvinskungen L.O. Smith offrades.

Pelle Berglund är turnéproducent och föredragshållare. Han har forskat kring L.O. Smith under de senaste tio åren.

Pelle Berglund:
Kung Brännvin. Den sanna berättelsen om L.O. Smith – mannen bakom Absolut Rent Brännvin
Prisma
Utkom i mars 2008