Vrak – Museum of Wrecks invigs på onsdag

Foto: Mikael Dunker/Vrak

Foto: Mikael Dunker/Vrak

Den 22 september invigs det nya statliga marinarkeologiska museet på Djurgården i Stockholm.  Museet Vrak – Museum of Wrecks låter besökaren dyka ner i det förflutna med hjälp av olika digitala lösningar.

Redan i första utställningen förflyttas besökaren till Östersjöns botten med hjälp av en omslutande filmupplevelse. Det mytomspunna vraket Resande man visas i skala 1:1 och presenteras med hjälp av hologram. Här kan besökaren uppleva känslan av att röra sig igenom ett gammalt skeppsvrak. På övervåningen, efter att besökaren stigit upp till ytan, finns möjlighet att utforska ett vrak genom verklighetstrogna VR-dyk, arkivdyk och spel.

Museet inryms i en gammal båthall ritad av arkitekten Paul Hedqvist 1941. Fahlander Arkitekter har varsamt byggt om huset med hållbara material som betong, ek, stål och glas som går att associera till hav, skepp och strandbotten.

Det nya museet är ett nav för vrak, nya upptäckter och forskning runt hela Östersjön. Vrak är systermuseum till Vasamuseet och ingår i Statens maritima och transporthistoriska museer.

(2021-09-19)