Yrke: drottning

Drottning Silvia har sedan 1976 funnits i offentligheten vid kung Carl XVI Gustafs sida. Vi har sett henne i sidenklänningar och glittrande tiaror på Nobelmiddagar och statsbesök. Men få känner till vad hon gjort utöver de kungliga plikterna.

För att ta reda på hur drottningen använder sin roll för att påverka i viktiga samhällsfrågor har journalisten Ingrid Thörnqvist följt drottningens vardagsarbete under ett år. Hur driver hon sina hjärtefrågor om sexuella övergrepp mot barn, om demensvården, om vikten av vuxna förebilder för ungdomar? Vad har hon åstadkommit – och hur kommer hon att beskrivas i historieböckerna?

I en personlig reportagebok och med intervjuer med nyckelpersoner får läsaren på nära håll följa drottningens arbete – ända in i de slutna styrelserummen, dit ingen journalist tidigare fått tillträde. Boken ger en unik inblick i ett mycket ovanligt uppdrag, kopplat till äktenskap, tradition och plikt – men där det finns stora möjligheter att påverka.

Ingrid Thörnqvist är journalist och författare. Hon har under många år arbetat med utrikesfrågor på SVT. Thörnqvist har tidigare utkommit med biografin Carl-Gustaf Svingel och Silvias familj i det kalla krigets Berlin.

Ingrid Thörnqvist:
Yrke: drottning. Makten och möjligheterna
Norstedts
Utkom 2023