Carl-Gustaf Svingel och Silvias familj i Berlin

I det kalla krigets Västberlin drev svensken Carl-Gustaf Svingel ett vilohem för gamla. Med den täckmanteln kunde han hjälpa människor som splittrats av Berlinmuren. Tack vare sina kontakter med ledande västtyska politiker såsom förbundskanslern Willy Brandt, fick den mystiske svensken en roll i en unik människohandel. För miljardbelopp köptes tusentals politiska fångar ut ur de östtyska fängelserna.

Carl-Gustaf Svingel blev också bekant med familjen Sommerlath genom kyrkans humanitära insatser. På hemliga vägar lyckas han hjälpa drottning Silvias släktingar att ta sig igenom järnridån till väst. För första gången berättar drottning Silvia om villkoren för den östtyska delen av familjen i öppenhjärtiga intervjuer med Ingrid Thörnqvist.

I denna biografi skildras Carl-Gustaf Svingels svindlande resa från fattigdomen i barnhemmet i bohuslänska Hjärtum till den storpolitiska dramatiken i metropolen Västberlin.

Ingrid Thörnqvist är journalist och har varit utrikeskorrespondent i Berlin och Wien för bevakning av Tyskland och Östeuropa för SVT.

Ingrid Thörnqvist:
Carl-Gustaf Svingel och Silvias familj i det kalla krigets Berlin
Ekerlids Förlag
Utkom 2020