Synd och skam på Arkivens dag
Den 11 november bjuder de svenska arkiven in till Arkivens dag för tjugonde gången. I år är temat Synd och skam. I arkiven finns ögonvittnesskildringarna, berättelserna från dem som var där. De som brutit mot normerna och de som försökt bevara dem finns ofta rikt representerade i arkiven. Via temat kan de som stötts ut eller förnekats kanske få upprättelse och få berätta sin historia. Temat belyser också en i vår tid viktig diskussion. Gör en tidsresa med oss och lär dig mer om vår tid genom dåtidens värderingar!
Ända fram till mitten av 1800-talet skulle de som hade en utomäktenskaplig förbindelse, och kanske fick ett så kallat oäkta barn tillsammans, straffas på olika sätt i både domstol och av kyrkan. Även i senare tid har det inte varit problemfritt att föda ett barn utanför äktenskapet. Hur var det att vara ett ”oäkta” barn och vad hände med modern? I bland annat Vilhelmina, Laholm och Varberg får du veta mer om detta.
Sjuk och ensam – att ha drabbats av vissa sjukdomar har varit och kanske fortfarande är extra svårt när sjukdomen omgärdas av skam. Det kan gälla både fysiska och psykiska åkommor. Ibland anses den drabbade till och med själv vara ansvarig för sin nöd. I till exempel Västervik, Stockholm och Umeå belyser man synen på sjukdom.
Klipp dig och skaffa ett jobb! Konflikterna mellan vuxenvärlden och ungdomen speglas också i arkiven. I Västerås hålls en utställning om ungdomars villkor under mitten av 1900-talet och i Uddevalla får vi veta mer om ”Vanartiga flickor på arkivhyllan” via Louise Lindbloms föredrag.
Vad är en stupstock? Hur har man behandlat de som inte passat in i normerna? När myntades begreppet ”den svenska synden”? Under oktober fylls Arkivens dags hemsida www.arkivensdag.nu på med arrangemang.
Arkivens dag har sedan 1998 arrangerats i Sverige som ett nationellt arrangemang för att väcka intresse för arkivens roll och verksamhet. Bakom Arkivens dag står Svenska Arkiv i Samverkan för Synlighet, som är en sammanslutning av Folkrörelsernas Arkivförbund, Föreningen Arkivverksamma i Landsting och Kommun, Föreningen för arkiv och informationsförvaltning, Näringslivets Arkivråd, Näringslivsarkivens Förening och Riksarkivet. Riksarkivet sköter den nationella samordningen. Sedan 2002 firas Arkivens dag den andra lördagen i november i samtliga nordiska länder.