1700-tal – Sverige och Europa

Nationalmuseum Jamtli
19 juni 2020 – 11 april 2021

NMH Z 1/1959, Louis Jean Desprez, Stormning av slottet Tre Kronor. Scendekoration till Gustav III:s av J.H. Kellgren versifierade "Gustav Vasa" opera, Utf. 1786, Penna och bläck, akvarell, gouache, lavering, på papper

Louis Jean Desprez, Stormningen av Slottet Tre kronor, Scen ur operan Gustav Vasa, 1786. Foto: Nationalmuseum

Ett slottsbygge, en teaterkung och skickliga diplomater: viktiga ingredienser i 1700-talets blomstrande kulturliv. Möt konstnärerna som tog rokokon till Sverige, och de som lämnade landet för lysande karriärer vid kontinentens hov.

Den nya utställningen på Nationalmuseum Jamtli  i Östersund handlar om relationerna mellan Sverige och Europa under 1700-talet inom bildkonst och konsthantverk. Den tar oss med genom ett århundrade präglat av krig och svåra umbäranden, men också av framtidsoptimism, nyttotänkande och tron på vetenskap där konsten hängde nära samman med politik och diplomati.

Vi bekantar oss bland annat med nya idéer och konstnärer som kom från Frankrike till Sverige för att delta i bygget av det nya kungliga slottet i Stockholm i början av seklet. Vi tittar också närmare på den direkta påverkan som kung Gustav III hade på kulturen under senare delen av århundradet.

Samtidigt som fransmännen kom till Sverige reste svenskarna ut i Europa. Flera konstnärer gjorde karriärer som hovmålare. Utöver konstnärliga talanger bidrog social begåvning och sinne för affärer till positioner i samhällets toppskikt. Den klarast lysande stjärnan var Alexander Roslin, som efter bara ett drygt år i Paris (1753) valdes in som ledamot i den franska konstakademien. På hemmafronten skildrade konstnären Pehr Hilleström vardagliga scener från såväl bruksmiljöer som kök och salonger.

Utställningen tar upp teman som krig och diplomati, handel och vetenskap, rokokons födelse, Gustav III i Italien, nyklassicismen och engelska influenser. Vi möter konstnärer som Alexander Roslin, Johan Tobias Sergel, Carl Hårleman, Louis Jean Desprez, Angelika Kauffmann, Carl August Ehrensvärd, Pehr Hilleström, Elias Martin och Carl Fredrik von Breda.

Cirka 180 verk från Nationalmuseums samling av svensk och fransk 1700-talskonst visas: porträtt, landskaps- och stillebenmåleri, vardagliga interiörbilder, men även teckningar, unika skisser och ritningar, som aldrig tidigare ställts ut. Dessutom ingår porslin och fajans, guldsmide samt möbler och andra konsthantverksföremål.