Speaking Memories – Förintelsens sista vittnen

Historiska museet
25 januari – 1 september 2019

Utställningen "Förintelsens sista vittnen". Foto: Erik Lernestål/Statens historiska museer

Foto: Erik Lernestål/Statens historiska museer

Utställningen Speaking Memories – Förintelsens sista vittnen berättar om dem som var där. De med personliga minnen och erfarenheter från Förintelsen. De som överlevde. Genom porträtt och vittnesmål uppmärksammas de som så småningom hamnade i Sverige. I utställningen finns en interaktiv installation där besökare kan samtala med två överlevande om deras erfarenheter från Förintelsen och för första gången visas föremål från Auschwitz-Birkenau i en utställning i Sverige.

– Andra världskriget och Förintelsen är delar av Sveriges historia, som vi också har gemensamt med Europa och resten av världen. Därför är det viktigt att lyfta de överlevandes vittnesmål tillsammans med de händelser som kulminerade i folkmord. Utställningen utgår från personliga erfarenheter och porträtt, men ger också en grund för diskussioner om Sveriges roll under kriget och om vikten av att upprätthålla de demokratiska principerna. Därför är detta en viktig utställning just på Historiska museet, säger Historiska museets chef Katherine Hauptman.

Besökare kan samtala med två överlevande genom förinspelade intervjuer i den interaktiva installationen ”Dimensions in Testimony” från USC Shoah Foundation. Utställningen ger också tillgång till USC Shoah Foundations videoarkiv med 55 000 vittnesmål från Förintelsen och andra folkmord. Dessutom visas autentiska föremål från koncentrationslägret Auschwitz-Birkenau, videointervjuer med överlevande som bor i Sverige samt porträtt tagna av fotograf Karl Gabor. Allt detta visas för första gången på ett museum i Sverige, vilket gör utställningen unik.

Utställningen skildrar också livet efter befrielsen genom berättelser och arkeologiska fynd från ett flyktingläger på Lovö utanför Stockholm som var i bruk under slutet av andra världskriget. I en film berättar Livia Fränkel och Adéle Schreiber som har bott i Lovölägret om minnen från tiden där och mötet med det svenska samhället.

– Förintelsen, det systematiska och industrialiserade utrotandet av Europas judar under ledning av ett ”upplyst” europeiskt land, är unik. Men Förintelsen har också en universell giltighet genom den lärdom som kan dras från denna den mörkaste tid direkt till vår egen nutid. Förintelsen är inte en judisk angelägenhet, den är – och måste förbli – en universell angelägenhet. Att bevara minnet av Förintelsen genom en permanent utställning eller ett Förintelsemuseum bör vara inte en judisk, men en svensk angelägenhet. Utställningen ”Speaking Memories” är ett viktigt steg i den riktningen, säger Lizzie Oved Scheja, director Judisk kultur i Sverige.

Speaking Memories – Förintelsens sista vittnen är producerad av Historiska museet och Judisk kultur i Sverige i samarbete med USC Shoah Foundation – the Institute for Visual History and Education och the Auschwitz-Birkenau State Museum. Övriga samarbetsparter i projektet är Paideia – the European Institute for Jewish studies in Sweden, Föreningen Förintelsens överlevande i Sverige, Forum för levande historia och Synagogan Adat Jeschurun.

Utställningen är en del av projektet Speaking Memories som skapades 2015 på initiativ av Judisk kultur i Sverige. I samband med utställningen släpps en bok och under våren 2019 pågår en programserie kopplad till utställningens teman.