Königsmarckska tapeterna – en familjeberättelse från europeiskt 1600-tal

Östergötlands museum
5 november 2015 – 21 februari 2016

Königsmarckska tapeterna är gjorda som sex teaterscener, indelade i tre grupper: Barndomen och Ålderdomen, Triumf- och Rikstapeten, Allegori- och Äktenskapstapeten. De är broderade på gles, tuskaftad linneväv, och berättar historia från svenskt och europeiskt sent 1600-tal. Huvudpersoner är den berömda Aurora von Königsmarck, systern Amalia och hennes man Carl Gustaf Lewenhaupt. I Äktenskapstapeten träder även Sveriges drottning Ulrika Eleonora d.ä. in på scenen.

De sex tapeterna är sammanlagt 34 kvadratmeter, hela 2,3 meter i höjd och fyllda med alla de symboler som är typiska för denna tid, barocken. Tapeterna har en gång hängt på den Lewenhauptska släktgården Vinäs slott på gränsen mellan Östergötland och Småland. De donerades till Östergötlands museum 1946 av grevinnan Anna Bogeman, född Stackelberg och gift Lewenhaupt i första giftet.

Nu visas åter dessa konstverk i världsklass på museet. Till utställningen har även ur privat ägo lånats in ett porträtt av Aurora von Königsmarck, målat 1684 av den svenska målarkonstens fader, hovmålaren David Klöcker Ehrenstrahl.

Utställningen invigdes den 5 november av konstintendent Stefan Hammenbeck.