En kaptenshustrus resor till Ostindien 1857–1861

Den 13 oktober 1857 avseglade barkskeppet Isola Bella från Helsingborgs redd. Den svenska flaggan vajade mot en klarblå himmel och fyra kanonskott avlossades när skeppet lämnade staden för en resa mot slutdestination Ostindien. Ombord på Isola Bella fanns Eleonora Jepson, hustru till kapten Frans Joseph Jepsons sedan sju månader, och det är hon som har skrivit de två resedagböcker som ligger till grund för årsboken. Dagböckerna, tillsammans med en gåva bestående av bland annat brev, konst, inventarier från hemmet samt fotografier, skänktes som en testamentarisk gåva till Helsingborgs museum 1942 av Elis Wadstein, Eleonoras systerson.

Ett stort arbete har lagts på transkribering av dagböckerna, brev och annat material samt research kring de olika platser och företeelser som beskrivs i dagböckerna. Båda dagböckerna öppnar en dörr till en personlig berättelse om två resor över världshaven vid en tid då den enda kraftkällan till havs var vinden. Eleonora låter läsaren ta del av såväl vardagslivet ombord som svåra stormar och påfrestande perioder av stiltje. Man får också följa med i land till ett storslaget café i Marseille, till mäktiga pagoder i Rangoon och på ett teaterbesök i Cork – för att nämna några av hennes upplevelser.

Helsingborgs museums årsbok, Kring Kärnan, gavs ut första gången 1939. Boken om Eleonora Jepsons dagböcker är nummer 42 i ordningen. Birgitta Witting är antikvarie på Helsingborgs museum.

Birgitta Witting :
Eleonora Jepsons dagböcker. En kaptenshustrus resor till Ostindien 1857–1861 
Helsingborgs museum
Utkom 2023