Älvdalen lämnar ifrån sig kyrkoarkivet efter 25 års kamp

Älvdalens kyrkoarkiv. Foto: Karolina Pernling

Foto: Karolina Pernling

Riksarkivets kyrkoarkiv blir komplett när Älvdalen, som sista församling i Svenska kyrkan, överlämnar sitt arkiv 14 maj sedan kyrkopolitikerna avbrutit 25 års civil olydnad mot staten.

Svenska kyrkans ansvar för folkbokföringen upphörde 1991. År 2000 beslutades att alla Svenska kyrkans folkbokföringsarkiv och kyrkokommunala handlingar skulle lämnas över till Riksarkivet. Älvdalen är den sista församlingen i Svenska kyrkan som nu överlämnar sitt arkiv.

– Här är man stolt över sin bygd och man vill klara sig själv. Men nu är det dags att gå vidare. Detta kommer även gynna oss. Den som söker i kyrkoarkiv kommer att kunna hitta de delar som tidigare funnits hos oss. Här finns till exempel förteckningar som rör häxprocesserna, säger kyrkoherde Karolina Pernling.

Den 14 maj går flyttlasset till Riksarkivet i Uppsala. Riksarkivets enhetschef för tillsyn och mottagande av arkiv Petra Dornbusch ser många fördelar.

– På Riksarkivet i Uppsala finns andra arkiv som tillsammans med Älvdalens kyrkoarkiv kan ge fantastiska kunskaper och möjliggöra ny forskning. Ett exempel på det är häxprocesserna där vi redan har protokollen från rättegångarna i Österdalarnas domsaga, häradsrättens arkiv. Nu kompletteras de med kyrkoarkiven, säger Petra Dornbusch.

Arkivet består av folkbokföringshandlingar fram till 1991-06-30 och kyrkokommunala handlingar till och med 1999. Församlingen har kämpat i 25 år för att få behålla kyrkböcker och annat som förvaras i arkivet, men nu har alltså kyrkopolitikerna tvingas avsluta sin civila olydnad mot staten.

– De hotar med fängelse, säger kyrkorådsledamoten Peter Egardt (S) till Mora Tidning.

Kyrkoherde Karolina Pernling är glad över att arkivet flyttas från Älvdalen till Riksarkivet.

– Det positiva är att allt samlas på ett ställe. Det gagnar både forskning och för bevarandet av kulturarvet. Riksarkivet har konstaterat att Älvdalens församling har tagit väl hand om arkivet. Men på Riksarkivet finns än större kompetens att förvalta materialet och göra det tillgängligt, säger hon.

Efter överlämnandet kommer Riksarkivet att gå igenom arkivet. Det kan finnas vårdbehov av en del dokument och en del kan behöva sorteras om för att passa i befintliga system. Därefter ska folkbokföringshandlingarna digitaliseras. De skannade dokumenten kommer, så långt sekretessen medger, bli tillgängliga i Riksarkivets digitala forskarsal.

Handlingarna som inte digitaliseras kommer att finnas tillgängliga på plats i Riksarkivet och uppgifter ur dem kan lämnas ut vid förfrågan. Sammantaget betyder det att Älvdalens kyrkoarkiv blir betydligt mer tillgängligt för alla som är intresserade av det.

(2025-05-04)