Alla slumrande små orter bär på ett okänt spännande förflutet – saker som kan få hela Sverige att häpna. Det skall Anders Lundin bevisa i SVT:s nya satsning på historia Det hände här.

– Det här känns väldigt roligt. Jag har alltid varit historieintresserad och vart jag än kommer har jag fantiserat om vilka märkliga händelser som kan ha utspelat sig just där. Dessutom är jag historielärare, så äntligen får jag användning för de kunskaperna i en TV-produktion.

Anders Lundin åker runt till små orter i Sverige med övertygelsen att omstörtande händelser och dramatiska livsöden går att hitta överallt. Det gäller bara att leta på rätt ställen och att prata med rätt personer. Till sin hjälp har han tre historiker och på tre dagar ska de finna fantastisk okänd historia som ortsborna kommer bli malliga av att höra.

Den tredje dagen samlar man ortsborna på torget för att få berätta om vad Lundin och historikerna grävt fram med hjälp av minnesgoda ortsbor. Den bästa historien kommer att ge namn till en gata eller plats. Det kommer handla om allt från spökhistorier, våldsamma drabbningar, kärleksöden och ond bråd död. Historikerna är professor Bo Eriksson, docent Anna-Maria Forsberg och docent Lisa Hellman.

Det hände här är ett helt nytt programformat som är utvecklat av Mediabruket i samarbete med SVT. Man börjar med fyra orter och första inspelningsplats är Boxholm.