Årets hembygdsbok kommer från Hälsingland

Maria Norrfalk, ordförande för Sveriges Hembygdsförbund och Håkan Liby, författare till Årets hembygdsbok. Foto: Elisabeth Liby

Maria Norrfalk, ordförande för Sveriges Hembygdsförbund och Håkan Liby, författare till Årets hembygdsbok. Foto: Elisabeth Liby

Sveriges Hembygdsförbund har delat ut priset Årets hembygdsbok till Dräkternas Hälsingland. Författare är etnologen och folkdräktexperten Håkan Liby och boken är utgiven av Gästrike-Hälsinge Hembygdsförbund.

Juryns motivering:
”Den hälsingska dräktkulturen genom tiderna beskrivs plagg för plagg och socken för socken i detta färgsprakande och enastående vackra praktverk, totalt en imponerande forskningsinsats. Med sin pedagogiska framställning och sitt lättillgängliga språk blir boken med all säkerhet ett standardverk för all framtid både för lekmän och för specialister.”

– Hembygdsföreningarna gör ett viktigt arbete med att lyfta fram och göra den lokala kulturhistorien tillgänglig för en bred publik, säger Jan Nordwall, generalsekreterare för Sveriges Hembygdsförbund.

Priset delades ut i samband med en lokalhistorisk webbkonferens. Utmärkelsen Årets hembygdsbok har instiftats av Sveriges Hembygdsförbund för att uppmärksamma hembygdslitteraturen. Varje år ger landets 2 060 hembygdsföreningar ut runt 1 300 skrifter som på olika sätt berättar om lokalsamhällenas människor, miljöer och utveckling.

Årets hembygdsbok:
2018: Föreningen Svedala Barabygdens årsbok
2017: Smålands Taberg – historien om ett samhälle
2016: Ringamåla socken då – nu – sedan
2015: Marielund – Sommardröm vid Uppsala
2014: Kalmar lexikon – en bok om Kalmar kommun från då till nu
2013: Brännkyrka 1913–2013. Socknen som blev 51 stadsdelar
2012: Långlöt i bild – i vardag och fest
2011: Södra Ving – då och nu

(2020-11-10)