Bok från Blekinge får priset Årets Hembygdsbok

Utmärkelsen Årets Hembygdsbok går till boken Ringamåla socken då – nu – sedan utgiven av Ringamåla Hembygdsförening. Priset delas ut av Sveriges Hembygdsförbund.

– Det är ett stort erkännande att vi får det här priset och att hembygdsföreningens arbete med boken uppmärksammas, säger Arvid Edvardsson, en av de åtta personer från Ringamåla Hembygdsförening som står bakom boken.

Så här lyder juryns motivering: ”En arbetsgrupp inom Ringamåla hembygdsförening i Blekinge har tillsammans skrivit en klassisk sockenbok som både text- och bildmässigt imponerar. Med en gången tid i botten riktas blicken framåt och boken utstrålar optimism och framtidstro. En bok som fängslar även en utsocknes läsare.”

– Blekinges hembygdsföreningar gör ett stort arbete med att lyfta fram och göra den lokala kulturhistorien tillgänglig för en bred publik. Just den här boken var särskilt givande att bläddra i eftersom den andas en så påtaglig optimism och framtidstro, säger Åke Werdenfels, ordförande för Blekinge Hembygdsförbund.

Blekinges 40 hembygdsföreningar ger varje år ut ett 30-tal skrifter. I hela landet ger 2 000 hembygdsföreningarna ger varje år ut runt 1 300 skrifter som på olika sätt berättar om lokalsamhällenas människor, miljöer och utveckling.

Juryn gav dessutom hedersomnämnanden till tre böcker från Gästriklands kulturhistoriska förening, Vrigstads hembygdsförening i Småland och Wist hembygdsförening i Östergötland.

Priset Årets hembygdsbok har instiftats av Sveriges Hembygdsförbund för att uppmärksamma den rika hembygdslitteraturen. Det första priset delades ut 2012 och förra året gick priset till boken Marielund – Sommardröm vid Uppsala av Marielunds vänner i Uppland.

(2017-09-28)