Femteklassarna i Robertsfors kommun kan se fram emot spännande dagar i Ratan nästa vecka. Tillsammans med arkeologer och historiker skall de undersöka platsen för det sista slaget på svensk mark och dramatisera händelsen.

Det är arkeologen Thomas Larsson och historikern Martin Hårdstedt från Umeå universitet som tillsammans med antikvarien Susanne Sundström från Västerbottens museum skall ge barnen en känsla för den lokala historien och hur den förändrats.

Det blir utgrävning på batteriplatsen på Ledskär i Ratan, där den svenska armén i augusti för snart 200 år sedan hade ställt upp sju kanoner riktade mot land. Eleverna får lära sig att göra utgrävningar för att se om man kan hitta spår efter sammandrabbningen; kulor, krutbehållare, uniformsknappar med mera. Förhoppningen är att man kan göra fynd som sedan kan visas upp, bland annat för kungaparet när de besöker Ratan den 19 augusti.

Iförda tidstypiska dräkter ska femteklassarna få inblick i hur armén marscherade, hur man fick ta emot order från generalen, som i detta fall utgörs av Martin Hårdstedt, universitetslektor i historia. Barnen kommer att få gå runt och se var svenska armén stod och var ryska armén stod och hur trupperna gick – i stort sett vad som hände den där dagen 1809 då det sista slaget i svensk historia stod i Sävar och Ratan.

Dagarna anordnas med anledning av Märkesåret 1809 och arrangörer är institutionen för idé- och samhällsstudier, Umeå universitet, Västerbottens museum och Robertsfors kommun.