Arkeologi i Östergötland 2021
”När unga fru Bergstedt plötsligt blev änka” är en av historierna i senaste utgåvan av tidskriften Arkeologi i Östergötland. Arkeologen Göran Tagesson har skrivit artikeln med temat husarkeologi i Gamla Linköping.
I årets nummer av Arkeologi i Östergötland berättar 24 arkeologer, på drygt 60 sidor, om stort och smått inom östgötsk arkeologi. Läsaren får följa med från spåren efter den äldsta stenålderns jägare vid Tåkern, via bronsålderns hällristningar och järnålderns gravar ända fram till 1800-talets stadsgårdar, och ta del av flytten av ett hällristningsblock, se fynd från vikingatida gravar och besöka de avrättade på galgbacken.
Det handlar även om en mäktig gravgåva till ett barn och spåren efter järnålderns odlingar, myllrande stadsgårdar och ljusskygga verksamheter i ett hamnkvarter, gravstenar på en ödekyrkogård som berättar om människoöden och i kungens stora hall hittas guldgubbar.
Författarna har också passat på att damma av några gamla fynd och titta på dem i ljuset av ny forskning. Kan DNA svara på vilka det egentligen var som låg i gravarna vid S:t Martins kyrka i Skänninge?
Arkeologi i Östergötland 2021
Arkeologerna/Stiftelsen Kulturmiljövård/Östergötlands museum
Utkom 2021