Vadstena är en av Sveriges mest välbekanta och välbesökta medeltidsstäder. Den lilla staden domineras fortfarande av de internationella storheterna – den heliga Birgitta och hennes kloster, liksom det unika 1200-talspalatset och vasaborgen från 1500-talet. Men hur levde vanligt folk i Vadstena på medeltiden, hur såg husen och gatorna ut och hur var egentligen förhållandet mellan borgarna och det dominerande klostret?
När stadsdelen Sanden avhystes år 1544 inför uppförandet av riksborgen ödelades en hel stadsdel. För Hans skeppare, Lars Koppslagare, Udd Knutsson och många fler med dem innebar detta att deras gårdar löstes in eller byttes mot andra tomter i staden. Deras gamla hem lämnades i ruiner. Borggården och de stora jordvallarna kom att läggas som ett skyddande lock över de avhysta stadsgårdarna. Husgrunder, gator, trädgårdstäppor, verkstäder utgör en frusen ögonblicksbild av ett stycke medeltid – ett svenskt Pompeji.
Vadstena har länge varit ett viktigt centrum för svensk medeltidsforskning. Undersökningarna 1995–1998 i stadsdelen Sanden var en av de största stadsundersökningarna i landet och gav en unik möjlighet att studera bebyggelse och vardagsliv inom ett betydande område i stadens västra del. Kompletterande undersökningar gjordes i borggårdsområdet 1997-1998. Totalt berördes tio senmedeltida stadsgårdar samt grundmurar till olika delar av Vadstena slott.
Boken Arkeologi i Vadstena presenterar arbetet och tar i en rad artiklar upp olika aspekter av medeltidsstaden i klostrets skugga – lämningar av det äldsta Vadstena, tomter och gårdar i den medeltida staden, stadens plank, tomtgränser och spåren av en alkemist. Medverkande författare är Rikard Hedvall, Clas Ternström, Pär Karlsson, Lars Ersgård och Magnus Stibéus.
Med boken följer en cd-skivan som innehåller hela rapporten från den arkeologiska undersökningen samt ett antal fyndfoton och -teckningar.
Arkeologi i Vadstena. Nya resultat med utgångspunkt i undersökningarna i stadsdelen Sanden
Riksantikvarieämbetets förlag
140 sidor, häftad, illustrerad.
Utkom 2002.