Boken Arkiv i Halland vägleder läsaren till de tusentals arkiv som finns i eller som innehåller arkivmaterial om länet. Av arkiven kan man skapa sig en ganska god bild av vad som kännetecknat hallänningen under de senaste 150 åren, ja i vissa fall mycket längre tillbaka – ända ner i den danska tiden.
Den offentliga verksamheten dokumenteras och sparas tack vare offentlighetsprincipen i statliga och kommunala arkiv, men sämre är det ställt med det som händer oss i vårt arbetsliv, i företag, i hem och på fritid. Detta är till ett stort bekymmer för den historie-intresserade allmänheten. Tack och lov finns det enskilda krafter i ideella organisationer och näringsliv som tar tillvara och bevarar även den senare typen av material.
För Hallands del har genom idogt intresse hos hembygdsföreningar och folkrörelseorganisationer m.m. skett en omfattande insamling av arkivmaterial beträffande den enskilda verksamheten i Halland. Ambitionen med denna bok har varit att så långt möjligt ringa in och samla lejonparten av förekommande offentliga och enskilda arkiv.
Här erbjuds således fritidsforskaren och yrkeshistorikern liksom gymnasie- och komvuxstuderanden en rad möjligheter att gräva vidare i historien. Dessutom kan den intresserade genom de post, e-post och hemsidesadresser som förekommer hitta spännande ingångar till det som är av värde och intresse för honom eller henne.
Detta är den tredje och betydligt utvidgade upplagan av Arkiv i Halland. Det som tillkommit är bland annat nycklar till de hjälpmedel som tillgången till Internet gett.
Håkan L. Kolsmyr & Sven-Olof Olsson (red):
Arkiv i Halland. En vägledning till arkiven i länet
Region Halland/Högskolan i Halmstad
349 sidor, häftad.
Utkom 2003.