Atlas över Sveriges bergslag
Denna bok är en sammanfattande analys av den samlade serien Atlas över Sveriges bergslag. I projektet har bergsbrukets fornlämningar och skriftliga källor kartlagts, presenterats och sammanställts i 23 publikationer samt ett ortnamnsregister över de bergslagsområden som har medeltida ursprung.
Atlas över Sveriges bergslag är det hittills största genomförda projektet inom industri- och bergshistoria. Det redovisar den systematiska inventering och registrering av gruvor, hyttor och hamrar som inleddes på 1980-talet av Riksantikvarieämbetets fornminnesinventering och som i dag möjliggör forskning med en unik helhetssyn över Bergslagen.
Jernkontoret har i samarbete med Riksantikvarieämbetet engagerat tio län och länsstyrelser med aktörer från museer, kommuner, hembygdsföreningar med flera. Arbetet har utgått från regionala förutsättningar, med en flexibel modell för finansiering och arbete för varje län. Här presenteras, sammanfattas och analyseras resultaten.
Inom ramen för projektet gjordes en avgränsning om 23 bergslagsområden utifrån historiska och arkeologiska belägg till medeltiden. Varje område motsvaras av en rapport. Inom ramen för arbetet har drygt 10 000 lokaler redovisats, varav det finns bekräftade lämningar efter närmare 1 100 hyttområden, cirka 400 hammarområden, nära 4 500 gruvområden och stenbrott med cirka 13 000 gruvhål samt fler än 2 000 andra lokaler med övriga lämningskategorier med koppling till bergsbruket.
Catarina Karlsson (redaktör):
Atlas över Sveriges bergslag – den centrala utmarken. En sammanfattande analys av bergsbrukets framväxt och inverkan på samhället
Jernkontoret
Utkom 2024