Berättelsen om Ormen Friske

En vacker junimorgon 1950 hissade vikingaskeppet Ormen Friske segel och lämnade Björkö i Mälaren. Besättningen bestod av entusiastiska unga frisksportare, under ledning av initiativtagaren Sten Schröder. Målet var en festival i Rotterdam, där man skulle fira att hamnen återuppbyggts efter kriget.

Sten Schröders mål var också ett annat. Han hade förlorat den framstående position han haft inom Frisksportförbundet, och satsade allt på att resan med det vikingaskepp han byggt skulle hjälpa honom att återta den. Bara Nordsjön låg mellan honom och framgången.

När Ormen Friske lämnade Sverige hyllades besättningen, men när resan inte gick enligt planerna blev det tyst. Skeppets öde blev en besvärande faktor i det spända läge som rådde under kalla kriget.

I flera år har Jack Werner försökt få klarhet i besättningens öde på det som har kallats Sveriges märkligaste sjöresa. I arkiv och brev hittar han en bortglömd berättelse om ett Sverige i förändring, om slump i en osäker värld och om hur långt man kan drivas av prestige.

Jack Werner är journalist och föreläsare. År 2014 lanserade han och två kollegor satsningen Viralgranskaren, som fick Stora journalistpriset samma höst. Han är programledare för Sveriges Radios Creepypodden, om moderna spökhistorier.

Jack Werner:
Berättelsen om Ormen Friske
Albert Bonniers Förlag
Utkom 2022