Otaliga är de bergshistoriska lämningarna i Borlänge-Falubygden. Hyttruiner, milplatser, slagghögar och gruvhål vittnar alla om en mäktig historisk tradition, som präglat bygden ända sedan vikingatiden.

Lars-Håkan Hedin visar i En tusenårig historia hur denna tradition, byggd på malm, skog och mänskligt kunnande lett fram till bygdens industrialisering i modern tid.

Berättelsen tar sin början bland de vikingatida bönder på Tunaslätten i forntidens järnbärarland. Den för oss vidare till de medeltida hyttplatserna vid strömdragen i de omgivande skogslanden, samtida med Sveriges två största bergverk; Falu koppargruva och Östra Silvbergs silvergruva. Berättelsen låter oss sen följa brukens kamp för överlevnad under växlande konjunkturer, statliga regleringar och konkurrensen om kolskogarna med den mäktiga koppargruvan. Sedan når vi fram till 1800-yalöets bruksdöd och uppkomsten av det moderna storjärnverket vid Domnarvsforsen, som bar traditionen vidare in i vår tid.

Berättelsen ger spännande infallsvinklar på våra förfäders vedermödor och uppfinningsrikedom för att skapa nya metoder för att bryta och smälta bergens malmskatter. Historien ger också en fyllig och levande bild av de orter som burit upp traditionen.

Författaren är naturgeograf och historiker och verkar idag som gymnasielärare i Borlänge.

Lars Håkan Hedin:
En tusenårig historia. Bergsbruk i Borlänge-Falubygd
Förlags AB Björnen
156 sidor, inbunden, illustrerad.
Utkom i december 2001.