Bettingens historia i Sverige

Betting och odds är oerhört populärt i Sverige och i stora delar av världen, vilket inte är särskilt konstigt med tanke på hur många som är intresserade av sport i allmänhet. Det har dock inte alltid varit möjligt att ta del av dessa speltyper, och numera går det till och med att betta online.

I den här artikeln ska vi titta lite på bettingens historia och dess utveckling, främst inom de svenska gränserna.

Branschens ursprung

Odds och betting är numera väldigt populärt i de flesta delar av världen, inte minst i Sverige. Här har vi en stark tradition av sport, och många gillar även att placera en satsning på de lag och matcher som de är intresserade av.

Det är svårt att säga exakt vart bettingen kommer ifrån, men vadslagning är ett koncept som går tillbaka tusentals år i tiden. Här satsade människor på vilken kämpe som skulle vinna i gladiatorspelen i Colosseum, men säkerligen även på andra saker. Sedan dess har processen utvecklats rejält, och den moderna bettingen skiljer sig ganska mycket från den typen av vadslagning som existerade förr i tiden.

Introduktionen på den svenska marknaden

Faktum är att bettingen sträcker sig tillbaka så långt som till vikingatiden, möjligtvis även längre. Men självklart inte i den form som vi hittar idag. Det är svårt att säga exakt när den moderna bettingen lanserades, men någon gång under 1900-talet är en bra gissning.

Bettingen var länge dock endast tillgänglig hos de fysiska ombuden. Här var du tvungen att besöka den lokala spelbutiken för att placera en satsning, vilket dock hade sin charm. Faktum är att detta tillvägagångssätt fortfarande existerar och är populärt hos den äldre generationen.

Den onlinebaserade marknaden tar över

Under slutet av 90-talet och början av 2000-talet började den onlinebaserade marknaden ta över. Många aktörer som tidigare erbjudit spel i det fysiska livet, valde nu att börja fokusera allt mer på den onlinebaserade marknaden. Resultatet blev att många istället valde att placera sina satsningar online, snarare än att ta sig till de fysiska ombuden.

Numera är det möjligt att satsa på alla möjliga sporter online. Du kan satsa på allt från fotboll och ishockey, till cricket och volleyboll. Men bettingen slutar inte där. Många aktörer inkluderar även evenemang i likhet med Melodifestivalen, samt inkluderar också politiska odds.

Varje enskild kategori innehåller vanligtvis hundratals eller tusentals enskilda alternativ att välja mellan, och de olika matcherna har i regel massvis med olika enskilda odds som du kan ta del av. Detta var inte möjligt för bara några årtionden sedan, och har haft ett stort finger med i spelet för varför bettingen numera är så populär.