Blekinges historia

   

Från istid till nutid berättas Blekinges historia i två volymer. Det är en sammanhållen berättelse, skriven av ett 50-tal författare, som tecknar dagens kunskapsläge av ett landskap i ständig förändring.

Blekinge är ett gränsland där det levande havet möter det bördiga och skogsbevuxna landskapet, som gräns mellan århundraden av stridigheter, kungamakt mot kungamakt. Där stora befolkningsströmmar rört sig in och ut i länet och ständigt skapat nya förutsättningar för tillväxt och utveckling, religion och kultur.

”Utgivarna har på ett modernt sätt tagit historien in i framtiden och skapat ett unikt digitalt register med möjlighet att fritt söka på all text i båda banden, vilket öppnar nya möjligheter för forskare, studerande och intresserad allmänhet”, skriver den kulturhistoriska föreningen St Knuts Gille i Ronneby, som står bakom projektet.

Arbetet med bokverket har skett i  samverkan mellan akademin, länets museer och intresserade historiska föreningar. Huvudredaktör har varit docent Peter Carelli, som tillsammans med redaktörerna Ander Häggström, Lars Malmgren och Lynn Åkesson har strukturerat och syntetiserat aktuell kunskap och forskning.

Blekinges historia. Band I-II
St Knuts Gille i Ronneby/Blekinge museums förlag
Utkom 2024