Som ett örnnäste blickar Borgholm ut mot Kalmarsund. För sjöfarare i sundet måste borgen tiderna igenom ha förefallit respektingivande och ointaglig. Det har sagts att Borgholm är något enastående vid de nordiska haven. Och nog är det ett väldigt byggnadsverk. Kalmar slott skulle till exempel nära nog rymmas på Borgholms borggård.

Byggnadshistorien sträcker sig djupt ner i medeltiden. Medeltidsborgen förvandlades av Johan III till ett renässansslott hans byggnadsverk var det störste som någonsin hade uppförts i vårt land. Slottets sista glansperiod inföll under 1600-talets andra hälft. Med Karl X Gustav och Nicodemus Tessin d.ä. genomfördes en omfattande byggnation på Borgholm. Karl XII avblåste alla arbeten på slottet. Pengarna behövdes till hans krig.

Den främste experten på Borgholms slott, guiden Jim Rudolfsson, skriver här om slottets historia och olika byggnadsetapper, men också om det som möter de mer än 100.000 besökarna per år: kontakten med historien, den kittlande skräcken som finns i att föreställa sig fängelsehålorna eller den 54 meter djupa Jungfrubrunnen som sträcker sig 14 meter under Kalmarsunds vatten. Hur gick det till når en sådan brunn grävdes på 1200-talet? Detta, och mycket annat kan man fundera över medan man går runt och betraktar murarna på Borgholms slott. Det fanns en hemlig gång också. Om den brukar Jim Rudolfsson berätta när han guidar där. Det var han som hittade den.

Jim Rudolfsson (text) & Anders Johansson (foto):
Borgholms slott
KalmarSund Tryck
102 sidor, inbunden, illustrerad.
Utkom 2003.