Bronsskatten

Alingsås museum
15 juni – 2 oktober 2022

Glasögonformat spänne. Foto: Mats Hellgren

Glasögonformat spänne. Foto: Mats Hellgren

Våren 2021 hittade en privatperson några till synes handgjorda bronsföremål utanför Alingsås. Efter en arkeologisk undersökning på platsen stod det klart att det var ett av Sveriges mest spektakulära och största depåfynd från yngre bronsåldern. Bronsskatten ingår i Lödöse museums samlingar, men det blir nära fyndplatsen museibesökare kan se den för första gången. Från den 15 juni till oktober visas praktföremålen – bland annat halsringar, armringar och fotringar – på Alingsås museum.

Det var en man som var ute i skogen för att rita orienteringskartor som i april förra året hittade bronsföremålen. På uppdrag av länsstyrelsen genomförde sedan arkeologer och konservatorer en arkeologisk efterundersökning. Man hittade då ett 50-tal hela eller större delar av bronsföremål. De flesta är praktföremål för personlig utsmyckning – ett av de mest spektakulära och största depåfynd från yngre bronsåldern som någonsin gjorts inte bara i Västsverige utan i hela Sverige.

Riksantikvarieämbetet beslutade att fyndet ska ingå i Lödöse museums samlingar och ett intensivt arbete har pågått för att kunna visa bronsskatten för allmänheten. I slutet av förra året förhandsvisades den på Studio Västsvensk Konservering i Göteborg. Där fick besökarna lära sig mer om konserveringsarbetet och vägen från mylla till monter, ett arbete som också lett till att vi nu vet mer om föremålen.

– Vid konserveringen hittades trärester i en yxa som har kunnat dateras med kol 14-metoden och stärker vår tolkning av när föremålen lades ner på platsen. Forskare från Göteborgs Universitet har analyserat metallerna för att se var kopparn är bruten vilket ger oss information om handelsvägarna i Europa vid den här tiden, säger Anna Beckman, arkeolog och antikvarie på Lödöse museum.

När det nu är dags att visa föremålen för en museipublik sker det på Alingsås museum i utställningen Bronsskatten.

– Naturligtvis har Alingsås kommun visat stort intresse för att få visa fyndet, eftersom det hittades där. Vi har haft ett väldigt fint samarbete med museet, säger Anna Beckman.

Utställningen berättar om hur skatten hittades, om bygdens historia och bronsåldern i stort. Alingsås museum har också låtit göra kopior av en halsring och en spiralnål som kommer att glänsa, så som de gjorde en gång.

– Vi är fantastiskt glada att vi kan visa föremålen och vill också framhålla det goda samarbetet med Västra Götalandsregionen. Även om det varit kort om tid tycker jag vi fått ihop en fin utställning, säger Mikael Hammelev Jörgensen, utställningsproducent på Alingsås museum.