Vasa är ett stycke bevarat 1600-tal, en tidsmaskin med vars hjälp vi kan föras tillbaka till Gustav II Adolfs tid. Tiotusentals fynd av alldagligt material och handfast utförande grävdes fram ur leran och slammet ombord. De avspeglar med sällsynt skärpa de materiella villkoren i ett samhälle med enkla vanor, ett samhälle där klasskillnaderna förvisso var stora, men där likheten i livsföring mellan bondgård och slott, mellan batteridäck och kajuta, likväl var påtagliga.
De föremål av silver, brons, mässing och tenn som påträffades ombord torde huvudsakligen ha tillhört fartygsbefälet. De flesta av dem fanns en gång på det dukade bordet i kajutan och förmedlar en bild av officerarnas liv ombord. Men det speglar också något av det dagliga liv som i början av 1600-talet levdes på adelns slott och sätesgårdar liksom i burgna präst- och borgarhem. I dessa miljöer finner vi liknande föremål av kostsam metall som prydnader i matsalen eller som bruksting i sovgemak, kök och fatabur.
Med hjälp av exempel från dessa miljöer sätter Hans Soop in fartygsbefälets bruksföremål i ett större kulturhistoriskt sammanhang. På så sätt framstår det sjukna men bärgade örlogsskeppet som ett vittnesbörd om en tid då Sverige ännu i mångt och mycket stod vid sidan av de europeiska strömmarna men politiskt och militärt ändå samlade sig till det stora språng som skulle göra landet till en integrerad del av 1600-talets europeiska kulturgemenskap.
Författaren är fil.dr. i konstvetenskap. Sommaren 1961 deltog han i utgrävningen av det nybärgade örlogsskeppet och har sedan dess huvudsakligen sysslat med utställningsarbete och forskning kring Vasa. 1986 disputerade han på en avhandling om Vasas skulpturer.
Hans Soop:
Silver, brons, mässing, tenn. Bruksföremål från örlogsskeppet Vasa
Bokförlaget Signum
87 sidor, inbunden, illustrerad.
Utkom 2001.