C400 – staden i vattenriket
Regionmuseet Kristianstad
Permanent utställning, 22 november 2009 –
C400 – staden i vattenriket berättar den omfattande och dramatiska historien om Kristianstad. Med avstamp i dagens Kristianstad får vi följa med på en resa 400 år bakåt i tiden, till 1600-talets kung Christian IV och hans dröm om en ny renässansstad. Regionmuseet Kristianstads nya stadshistoriska utställning invigdes den 22 november 2009.
Utställningsrummet är uppbyggt som en miniatyr av staden, där välkända kvarter och byggnader – av hus som både funnits och finns – står som förgrund för berättelser av människor från olika tider och samhällsskikt.
Berättelserna handlar om textilarbeterskans slit på Yllan, om skolan som inte bara varit skola, utan också tjänat som bibliotek, arbetsstuga för fattiga barn, militärförläggning, lärarseminarium, högskola och museum, om silversmedjan som gick i arv från far till son, om ”de andra”, som bodde i stadens fattigbodar, om livet på artilleriregementet, om Kvarnen, där stålvalsarna skiljde skal från korn och om de stora bränderna som chockade staden.
Kvarnen, en av många välkända fasader som finns i utställningen. Foto: Evelyn Thomasson. |
Olga Krok var en riktig Kristianstadsprofil. Till henne gick man för att få det senaste skvallret. Foto ur museets arkiv, bildbearbetning: Evelyn Thomasson. |
C400 – staden i vattenriket berättar också om drömmar och visioner; om livets glädjeämnen. Möt till exempel Olga Krok, hårfrisörska med salong på hörnet Västra Storgatan / Norra Boulevarden. Hit kom stadens damer för att få håret lagt och – kanske inte minst – berika sig med en dos färskt skvaller.
Eller bekanta dig berättelsen om när den polske kungen Stanislaus I sökte skydd i Kristianstad, och självfallet skulle bo i stadens finaste hus, tillsammans med sitt hov. Ingen brydde sig om att berätta detta för ägaren Abraham Wijnatz, som var bortrest. Så när han kom hem hade såväl väggar som dörrar slagits ut – allt för att behaga kungligheterna.
I utställningen finns ett kinesiskt svin som låter när det klappas. Foto: Evelyn Thomasson. |
Barnen har ett eget spår i utställningen, där de blir guidade av skelettet Thue på en spännande tur genom historien. Illustration: Marja Nyberg |
Utställningen skildrar också skrämmande händelser som ägt rum i staden, till exempel belägringen i slutet av 1600-talet, då danskarna intog Kristianstad. Snart ledde isoleringen till hungersnöd för såväl danskar som Kristianstadsbor, och till slut vann svenskarna som väntade utanför staden. Sedan dess har Kristianstad varit svenskt.
C400 – staden i vattenriket visar att Kristianstad haft två tydliga sidor: en civil och en militär. Att militären funnits här har haft väldigt stor betydelse för staden. I utställningen kan man gå längs flera gator: larmgatan, smalgatan och civila- och militära gatan. Dessutom finns här flera tvärspår.