Cirkus

Kulturen i Lund
10 april 2021 – 27 februari 2022

I samarbete med Cirkus Rhodin och fotografen Åsa Sjöström berättar Kulturen i Lund om den traditionella cirkusens spännande och förtrollande värld. Utställningen Cirkus handlar om cirkusens historia från 1800-talet till i dag.

År 2020 togs turnerande klassisk cirkus med på listan över immateriella kulturarv i Sverige. Immateriella kulturarv är inget man kan röra vid, utan aktiviteter, traditioner och metoder som människor håller vid liv, för vidare och som förändras med tiden.

I utställningen utforskas cirkusens historia, det hårda arbetet bakom kulisserna och de magiska stunderna i cirkusmanegen. Här kan du till exempel se glamorösa handgjorda cirkuskostymer, de flesta från Cirkus Rhodins samlingar. Cirkusen har sin bas i Skåne och är en av få traditionella cirkusar som finns kvar i Sverige. Ägaren Diana Rhodins farfar Brazil Jack och hennes far Trolle Rhodin var dessutom två av svensk cirkus stora personligheter under 1900-talet.

– Jag kan inte tänka mig en bättre uppväxt än vad jag och mina bröder hade, vi fick se världen och uppleva saker som inte många barn får. Det är ett hårt arbete att vara cirkusartist och att driva en cirkus, men uppskattningen från publiken är belöningen, säger Diana Rhodin.

Den prisbelönta frilansfotografen Åsa Sjöström har under flera år följt Cirkus Rhodin. I utställningen visas hennes porträtt och dokumentära fotografier tillsammans med delar av hennes hyllade film Den sista cirkusprinsessan.

Kulturen har också lånat in föremål som speglar cirkusens historia från bland annat Cirkusmuseet, Cirkusakademien och den danska cirkusartisten Isabella Enoch Sosman, och plockat fram föremål från museets egna samlingar. Även interaktiva moment vävs i utställningen. Här kan du fotografera dig som en cirkusartist – kanske som en eldsprutande ballerina? Lyckas du välta käglan med den hängande kulan? Hur stark är du – mät din styrka i vår styrkemätare!

”Vi hoppas att innehållet, scenografin och atmosfären i utställningen kan bidra till ett lustfyllt besök som både väcker minnen och ger nya insikter om cirkusens värld”, skriver Kulturen.

– Jag är stolt och tacksam över att svensk cirkus uppmärksammas på museum. När jag var ung tänkte jag inte så mycket på mitt yrke, men nu när jag kommit upp i 60-årsåldern inser jag att vår familj är en del av ett viktigt kulturarv, säger Diana Rhodin.