K.A.O.S. – Kvinnor, Aktivism och Organisering av Samhällen 1789-1914

Kvinnohistoriskt museum
16 juni 2018 – 28 april 2019

Den 16 juni öppnar Kvinnohistoriskt museum utställningen K.A.O.S. – Kvinnor, Aktivism och Organisering av Samhällen 1789-1914. En utställning där kvinnor är i centrum för olika händelser i Europa under tiden mellan franska revolutionen till första världskriget.

Utställningen har flera delar. En historisk del, med spännande händelser och personliga öden. Den berättar om en tid av våldsamt motstånd och revolutioner, innan länder som Tyskland, Frankrike och England blev demokratier. En tid där dörrar både öppnades och stängdes för kvinnor.

I utställningen finns en spelplan, Konflikt utan knuff, där vi låtit filosofen Chantal Mouffes bok Om det politiska bli ett spel, där vi lyfter frågor om det politiska samtalet. I utställningen finns även Nora, en av 1800-talets kanske mest kända fiktiva personer, från Henrik Ibsens pjäs Ett dockhem.

– Inför att vi i Sverige snart firar 100 år av allmän rösträtt ville vi göra en utställning om tiden före det. Franska revolutionen kan ses som ett startskott, där kvinnor för första gången, samlat vänder blicken mot makten och kräver jämlikhet och medborgarskap. Vi vill tillsammans med besökarna fundera över hur samhället hade sett ut idag om både män och kvinnor hade deltagit i demokratiskapandet, säger Maria Perstedt, museichef vid Kvinnohistoriskt museum.

Utställningen är producerad av Kvinnohistoriskt museum i samarbete med Expology AB och visas fram till 28 april 2019.