Dags för säsong 8 av Det sitter i väggarna

Programledarna Erika Åberg och Rickard Thunér. Foto: Maria Rosenlöf/SVT

Programledarna Erika Åberg och Rickard Thunér. Foto: Maria Rosenlöf/SVT

Det sitter i väggarna är tillbaka med en ny säsong full av spännande historier och fascinerande hus. I sex avsnitt får tittarna återigen följa programledarna Erika Åberg och Rickard Thunér när de hjälper nyfikna ägare att bättre lära känna sitt hus och dess förflutna.

– Varje säsong är unik på sitt sätt men i år är det mer känslor än tidigare och sex otroligt fina hus som representerar olika delar av landet. Ett måste att se helt enkelt, säger programledare och antikexperten Rickard Thunér.

Thunér berättar om levnadsöden och historier som utspelat sig i huset medan byggnadsvårdsantikvarien Erika Åberg reder ut husets byggnadshistoria. Åberg hjälper även ägarna att restaurera något i bostaden på ett byggnadsvårdsmässigt och hållbart sätt. Det här blir en säsong full av fascinerande människoöden, gripande möten, vackra platser och fantastiska hus.

– Det är fantastiskt kul att så många är intresserade av byggnadsvård och historia. I årets säsong hjälper jag husägarna med projekt både inomhus och utomhus, som jag hoppas ska inspirera tittarna. Till exempel att installera en kamin, färgsätta en hall och bygga en grind, säger Erika Åberg.

I den åttonde säsongen av Det sitter i väggarna besöker Thunér och Åberg gården Gärde i Brunflo, Markims Bergby i Vallentuna, Missionshuset Faringe i Almunge, Wallnerska villan i Kristinehamn, Vreta gård i Tumba och Börsgården i Rättvik.

Det sitter i väggarna sändes första gången 2015År 2020 meddelade SVT att serien skulle läggas ned eftersom programchefen i stället ville satsa på yngre tittare. Efter en stor mängd tittarreaktioner ändrade sig SVT och lät det populära programmet leva vidare.

De sex avsnitten sänds i SVT1 på måndagar klockan 20 med start den 22 augusti.

(2022-08-15)

Se även Nu filmas Det sitter i väggarna (2022-03-20)