DNA-släktforskning på TV i höst

Genjägarna i SVT. Foto: Janne Danielsson/SVT

Foto: Janne Danielsson/SVT

I höst startar en ny serie om DNA-släktforskning på SVT. Genjägarna kommer att hjälpa åtta personer att få svar om sitt ursprung och hitta saknade familjemedlemmar med hjälp av avancerad DNA-släktforskning.

Sju experter hittar släktskap så långt tillbaka som på 1700-talet och kan därifrån bygga släktnät för att ringa in okända fäder. ”Sökandet är komplicerat och resultaten väcker starka känslor hos de berörda. Alla får inte de svar de hoppas på, men de får veta sanningen – för DNA ljuger inte”, skriver SVT i programpresentationen.

I programmets släktforskarteam ingår Peter Sjölund, som är Sveriges främste expert på DNA-släktforskning, tillsammans med Ingeborg Arvastsson, Anna Edin, Stina Loo, Fredrik Mejster, Jeanette Sahlholm och Tina Windh.

– Det har varit omtumlande och känslosamt att få komma med svar på frågor som flera av deltagarna sökt svaret på i hela sina liv. Det vi fått chansen att hjälpa människor med är verkligen livsförändrande och det känns fantastiskt, säger Peter Sjölund till Nättidningen Svensk Historia.

I programserien ingår även en liten DNA-skola som visar hur detta med DNA-släktforskning fungerar. Det första en timme långa avsnittet av Genjägarna sänds den 13 november .

(2022-08-18)