Där järnkorsen växer

I augusti 2000 fick journalisten och författaren Bosse Schön ett unikt tillstånd att som första journalist gå igenom Säpos hemligstämplade akter över de 270 svenskar som under andra världskriget stred i Waffen-SS. Både under och efter kriget bevakades de av Säpo eftersom de naturligt nog betraktades som säkerhetsrisker. De skuggades och förhördes av polisen, deras telefoner avlyssnades och breven öppnades. Därför finns det mängder av hittills okänd information om Hitlers svenska SS-soldater arkiverad.

Bosse Schön fann uppgifter om svenskar som torterade norska motståndsmän, om svenskar som bevittnade avskyvärda massavrättningar av judar på östfronten, om krigsförbrytare och ångerfulla desertörer. Det står nu klart att de svenska nazisoldaterna, liksom det officiella Sverige, gett en bedräglig bild av vad som egentligen utspelades under andra världskriget.

Det rika källmaterialet kompletteras med soldaternas egna ord: i intervjuer, brev och hittills privata dagböcker berättar de själva eller förnekar allt. Läsaren får följa 19-årige Hans Lindén från Stockholm, som våren 1941 vapenutbildades alldeles intill koncentrationslägret Buchenwald, där judarna ”går och bär stora gråstensblock hela dagarna”. Den unge svensken drömmer ändå vidare om en plats i solen i det nazistiska framtidsriket Storgermania, men han stupar innan året är till ända.

I Där järnkorsen växer möter vi även soldaternas anhöriga, som för första gången berättar om familjelögnerna de växte upp med. Säpo bevakar fortfarande några av de svenska SS-veteranerna, men uppgifterna om deras samröre med dagens nynazister är och förblir hemliga.

Bosse Schön är journalist och TV-producent och författare till boken Svenskarna som stred för Hitler och står även bakom tv-dokumentären med samma namn.

Bosse Schön:
Där järnkorsen växer. Ett historiskt reportage
Bokförlaget DN
Utkom i september 2001