De kan vinna priset Årets museum

Sjöfartsmuseet Akvariet, Bildmuseet i Umeå och Eskilstuna Stadsmuseum. Foto: Sjöfartsmuseet Akvariet, Johan Gunséus, Åsa Kjellkvist

Akvariet, Bildmuseet och Eskilstuna Stadsmuseum. Foto: Sjöfartsmuseet Akvariet, Johan Gunséus, Åsa Kjellkvist.

Bildmuseet i Umeå, Eskilstuna Stadsmuseum och Sjöfartsmuseet Akvariet är kandidaterna till Årets museum, museernas nationella pris, som i år delas ut för 28:e gången.

Årets museum delas ut till ett svenskt museum som visat prov på innovativ och samhällsförankrad verksamhet. Syftet med utmärkelsen är att uppmärksamma utmärkt museiarbete och att inspirera andra museer till nytänkande verksamhet av högsta kvalitet. Bakom Årets museum står Sveriges Museer och Svenska ICOM.

– Juryn hade ett tufft jobb att välja mellan de föreslagna museerna med mångfacetterad bredd och olika inriktning från hela Sverige. Vi känner oss dock glada över att i dag kunna presentera dessa tre starka, och sinsemellan relativt olika, kandidater, säger Lisa Månsson, juryns ordförande och Överintendent på Naturhistoriska Riksmuseet.

Årets museum ska visa på särskild relevans och utgöra en angelägen och inkluderande arena för människor och samhället. Museet ska även ge inspiration och uppvisa framstående exempel på innovativ verksamhet samt arbeta med kunskapsuppbyggnad genom att ge fördjupade insikter och nya perspektiv.

– Att få gå igenom alla inkomna förslag är hedrande och har varit oerhört spännande – museerna runt om i Sverige har en fantastisk bredd och kvalitet som engagerar många. Årets slutkandidater visar exempel på museernas potential och betydelse i samhället och kan inspirera museisverige, säger juryledamoten Christian Penalva.

Förslag på museer att nominera till Årets museum kommer från allmänheten. I år har juryn, som bland annat består av representanter från Sveriges Museer och Svenska ICOM, fått in över 30 förslag och valt ut tre slutkandidater. Vinnaren presenteras på museernas vårmöte i april i Karlstad och priset delas ut av kulturminister Parisa Liljestrand.

– Vi på Bildmuseet är otroligt stolta och glada över att vara nominerade till Årets museum. Nomineringen är ett kvitto på att det vi gör ger avtryck i hela landet. Förhoppningsvis kan det leda till att ännu fler får upp ögonen för oss och besöker oss här i Umeå, säger Katarina Pierre, chef för Bildmuseet.

– Vi är glada och stolta över nomineringen och vill skicka med en uppmaning till andra museer: Var inte rädda! Jobba långsiktigt! Det är otroligt viktigt att fler grupper tar del av museerna, låt inkluderingsarbetet bli en del av den permanenta verksamheten, säger Åsa Egeld, chef för Eskilstuna stadsmuseum.

–  Vi är otroligt stolta och glada över nomineringen, som vi ser som ett kvitto på allt hårt arbete vi har lagt ner i det nya museet. Vi har fördubblat våra publiksiffror under första öppningsåret och vi ser också att nya målgrupper hittar oss, säger Carina Sjöholm, chef för Sjöfartsmuseet Akvariet.

Juryns motivering:

Bildmuseet i Umeå
”I skärningspunkten mellan internationell samtidskonst, akademi och folkbildning erbjuder Bildmuseet en i lika delar inspirerande som engagerande verksamhet, med hög verkshöjd och samtidigt låga trösklar. Bildmuseets välproducerade utställningar och inbjudande programverksamhet utgör ett nav för konstens utveckling och tillgängliggörande i norra Sverige och stärker med det på ett betydelsefullt sätt konstens integrerade roll i samhällsutvecklingen.”

Eskilstuna stadsmuseum
”Med en tydlig vision om att vara relevant för fler och att historia görs tillsammans, visar Eskilstuna stadsmuseum mod i sitt inkluderingsarbete på plats i lokalsamhället, i utställningar och program och i sin samtidsdokumentation. Insiktsfullt görs utmaningar i lokalsamhället till en angelägen fråga för verksamheten. Viljan att vara en integrerande mötesplats och att nyansera bilden av samtiden genom fler röster är hoppfull och inspirerar.”

Sjöfartsmuseet Akvariet
”Sjöfartsmuseet Akvariet har genom en omfattande och välplanerad flerårig förvandlingsprocess förnyat både byggnad, innehåll och hela museiverksamheten från grunden, vilket resulterat i en ny mångfacetterad besökarupplevelse. Sjöfartsmuseet Akvariet fungerar idag som en arena för kunskap, engagemang och handling som ger inspiration till besökare att ta aktiv del i att bevara vår historia, våra hav och vår planet.”

I juryn för Årets museum 2024 ingår ordföranden Lisa Månsson, överintendent Naturhistoriska riksmuseet, Christian Penalva, utställningschef vid Kulturen i Lund, Olof Hermelin, chef för förra årets vinnare Östergötlands museum, Nils M Jensen, direktör för Organisationen Danske Museer, Cecilia Wikström, stiftelsedirektör för Beijerstiftelsen och Anders Walls stiftelser.

Sveriges Museer är ideell branschorganisation för stora och små svenska museer. International Council of Museums (ICOM) är en organisation för museer och museianställda över hela världen.

(2024-02-16)

Se även Östergötlands museum är Årets museum 2023 (2023-04-25)