De Svenska Historiedagarna till Falun

De Svenska Historiedagarnas ordförande vid invigningen i Lugnetkyrkan. Foto: Peter Kristensson/Klingsbergs Förlag

De Svenska Historiedagarnas ordförande vid invigningen i Lugnetkyrkan. Foto: Peter Kristensson/Klingsbergs Förlag

Den 4–6 oktober arrangerades De Svenska Historiedagarna i Falun med temat ”Historia på djupet”.

Konferensen hölls i Högskolan i Dalarna, men invigdes i den intilliggande Lugnetkyrkan av Helena Höij, landshövding i Dalarnas län. Då delades av priset Årets historielärare 2024 till Maria Johansson från
Globala gymnasiet i Stockholm och 2014 års pris till minne av Stig Ramel, som gick till Tobias Svanelid på Sveriges Radios Vetenskapsradion Historia.

Vid invigningen fick deltagarna även lyssna till ett samtal mellan den tidigare chefen för Zornsamlingarna i Mora, Birgitta Sandström som skrivit en biografi över Emma Zorn, och författaren Per Svensson, 2023 års mottagare av Augustpriset för boken Zorn – ett liv, en tid.

På programmet stod 36 olika seminarier, däribland ”Falu gruva – en spegling av 1000 år av Sveriges historia”, ”Karin Bergöö Larsson – textilkonstnär mellan jugend och modernism”, ”’De visste sitt värde’ – om herrarbetande dalkullor i 1800-talets Stockholm”, ”Att skapa en landsfader – Gustav Vasa under 500 år”, ”Kulturkanon – totalitärt tilltag eller levande bildningsverktyg?” och ”Kvinnorna som dog på Vasa och andra båtmanshustrur”.

Historiedagarna avslutades som brukligt med utflykter på söndagen då deltagarna kunde välja mellan ”Tusen år av Faluhistoria”, ”En kyrklig vandring från renässans till medeltid”, ”Konst och kultur i världsarvsbygd” och ”En gruvlig tur”.

Det är första gången Historiedagarna förläggs till Dalarna.

– Starkt bidragande är förstås det som är unikt för Falun, att staden är ett världsarv och att den genom den månghundraåriga gruvdriften representerar industrihistoria av stor betydelse för Sveriges industriella utveckling. En poäng med Historiedagarnas runtflyttande är ju också att man ska komma i direkt kontakt med de delar av den svenska historien som platsen i fråga representerar, sa Lena Milton, som är ansvarig i programgruppen, till Nättidningen Svensk Historia.

Nästa år äger historiedagarna rum i Göteborg för andra gången. Nättidningen Svensk Historia är en av medlemmarna i föreningen De Svenska Historiedagarna som arrangerat den stora konferensen sedan 1996.

(2024-10-06)

Se även De Svenska Historiedagarna i Lund (2023-10-07)