I maj 2002 invigde kung Carl XVI Gustaf det senaste tillskottet av svenska världsarv i Falun. Det industrihistoriska landskapet kring Falu koppargruva är Sveriges tolfte världsarv. I samband med invigningen ger Riksantikvarieämbetet ut Världsarv i Sverige som är den första boken som presenterar alla våra svenska världsarv.
– Med tanke på landets storlek, har Sverige relativt många världsarv. Det ska vi vara både stolta och ödmjuka inför. Världsarv i Sverige ger en bild av den rika historia och natur som har gett oss dessa hedrande utmärkelser, säger riksantikvarie Erik Wegræus.
Världsarven presenteras med stora färgbilder i varsitt kapitel: Örlogsstaden Karlskrona, Södra Ölands odlingslandskap, Hansestaden Visby, Hällristningarna i Tanum, Skogskyrkogården i Stockholm, Drottningholms slottsområde, Birka och Hovgården, Engelsbergs bruk, Falun och Kopparbergslagen, Höga kusten, Gammelstads kyrkstad och Laponia. Sist i boken finns en sammanfattning med fakta och motivering för varje världsarv.
Texterna i Världsarv i Sverige är skrivna av journalisterna Gunilla Litzell och Leif Anker. Riksantikvarieämbetets fotograf Bengt A Lundberg har tagit de flesta bilderna.
Gunilla Litzell, Leif Anker & Bengt A Lundberg:
Världsarv i Sverige
Riksantikvarieämbetets förlag
144 sidor, inbunden, illustrerad.
Utkom i maj 2002.