Den svenska korvkioskens historia

Välkokt varmkorv, med det där underbara knäppet i skinnet, det fluffiga, rykande moset, den honungsavrundade whiskysenapen och den källarsvala Puckon… Alla har vi någon relation till korvkiosken, även om man aldrig tyckt om varmkorv, så vet de flesta ändå var närmaste korvkiosk finns.

I dag finns det drygt 1 500 korvkiosker i Sverige, eller gatukök som de numera heter. Trots att antalet kiosker med åren har blivit mindre, har deras betydelse på intet sätt minskat. Kiosken är fortfarande träffpunkten. Inte minst för hungriga nattsuddare på väg hem. Däremot har själva kiosken genomgått en rad förändringar; från 1920- och 1930-talets gubbe med låda på magen till dagens fantasifulla kabanosspalats.

I Korv, mos och människor berättas historien om hur korvmadammerna på Stockholmsutställningen 1897 blev till kedjeföretag och storindustri. Här berättas också om hur den gamla engelska jagaren och Berlinblockaden gav oss pulvermoset, hur ett brinnande bilintresse ledde till skinnfria korvar, varför en kokt korv i Värmland inte är samma sak som en kokt i Skåne. Dessutom avslöjas vart raggarna tog vägen och mysteriet med korvpappret.

Boken innehåller rikligt med arkivmaterial från såväl korvgubbens som varumärkenas historia. Men här finns också ett fyrtiotal av dagens korvkiosker och korvkioskprofiler dokumenterade. För första gången berättas den svenska korvkioskens historia – en historia som vi alla tagit del av, utan att ha tänkt på det.

Leif K. Eriksson:
Korv, mos och människor. En bok om svenska korvkiosker
Wahlström & Widstrand
189 sidor, inbunden, illustrerad.
Utkom i september 2004