Det tredje bandet av Den svenska pressens historia tecknar den fortsatta utvecklingen av tidningar och tidskrifter. Perioden 1897-1945 rymmer dramatiska händelser. Två världskrig drar förbi och även om Sverige var förskonat präglades människornas tillvaro av det som skedde ute i världen. Allmän rösträtt infördes i landet och folkhemmet började ta form.

Ingen annanstans kommer samhällsutvecklingen så tydligt till uttryck som i pressen. Den tar del i moderniseringen av landet, och den moderniseras själv på ett avgörande sätt, inte bara i tekniskt hänseende. Innehållet blir rikligare, både i text och bild. Det struktureras och rubriceras på ett nytt sätt och styr en ständigt växande läsarskara. 

Tidningarna vill rymma allt. Nya genrer och avdelningar skapas och ledarna blir regelbundna. Kulturavdelningarna slår vakt om artiklar och recensioner. De lätta sidorna har sin stora tid med dagsvers, kåserier och C-notiser. Sportsidorna introduceras och växer snabbare än något annat stoff. De tecknade serierna, ett annat viktigt inslag i den populära journalistiken, ges plats också i dagspressen. 

De stora städernas tidningar står för de flesta nyheterna, men pressens vitalitet visar sig bäst i att nästan alla tätorter fick minst en egen tidning. Kvällspressen, 1900-talets viktigaste nyskapelse, får sitt stora genombrott under 1930- och 1940-talen. De exklusiva tidskrifterna har sin guldålder under samma tid, och veckopressen får en spridning som för somliga ter sig som en utmaning.

Upplagorna stiger, annonsintäkterna ökar och textproduktionen industrialiseras. Men de stora skribenterna spelar en avgörande roll, inte minst när kris och krig ställer nya krav på dem som ska återge verkligheten och forma opinioner. Under andra världskriget blir hotet mot landet också ett hot mot pressens frihet. Repressionen tar sig uttryck i självcensur, beslag och transportförbud. Dessa erfarenheter leder fram till övertygelsen om att tryckfriheten måste få ett starkare skydd.

Gunilla Lundström, Per Rydén & Elisabeth Sandlund:
Den svenska pressens historia 3. Det moderna Sveriges spegel (1897-1945)

Ekerlids Förlag
427 sidor, inbunden, illustrerad.
Utkom 2001.