Det är inte alldeles oviktigt hur vi inreder våra uterum och trädgårdar. Där ska vi inta sommarens frukostar, spela kort, läsa till trädsuset eller bara pokulera. Till det behövs sköna vrår med tåliga och bekväma utemöbler – en möbeltyp som alltid intresserat både hemmasnickaren och den professionelle formgivaren.

Nu finns den första översikten över svenska trädgårdsmöbler – från de allra äldsta gren- och stenmöblerna till de senaste djärva formexperimenten. Det är kulturskribenten Anna Lena Einarson som tecknar den svenska trädgårdsmöbelns historia. Närmare 200 utemöbler presenteras i fotografier och teckningar. Tillsammans med fotografen Eva Andersson har hon rest landet runt för att prata med fabrikanter, formgivare och trädgårdsintresserade och letat i gamla lager och arkiv.

Boken fungerar som en guidebok och är pedagogiskt uppdelad efter material och möbeltyper. Så behandlas gjutjärnsmöbelns genombrott i slutet av 1800-talet, då järnbruken göt fantasifulla soffgavlar och bordsunderreden med naturlyriska övertoner. Samma andas barn är de möbler som sattes ihop av knotiga grenar och fyndiga fabrikörer.

Ett svenskt patent från 1886 ledde till den unika, sirliga trådmöbeln som är böjd och tvinnad av en enda tråd. Ett annat är den idag så uppskattade funkisfåtöljen i fjädrande stål. Här finns också berättelsen om bryggerimöblerna som möblerade det sena 1800-talets parker och uteserveringar och som fått renässans i våra dagar. Med bilismen och folkhemmet på 1950-talet dök de hopfällbara campingmöblerna upp och alla möbler i det nya och lätta materialet plast, som skulle bli fritidssveriges riktigt stora massvara.

Anna Lena Einarson (text) & Eva S. Andersson (foto):
Trädgårdens möbler
Byggförlaget
232 sidor, inbunden, illustrerad.
Utkom i maj 2002.