I denna nya grundbok i svensk historia behandlas tiden från Ansgars ankomst 829 till nedgången för det karolinska enväldet och stormakten Sverige nästan niohundra år senare.

Samhällets utveckling skildras i två större tidsavsnitt. Perioderna benämns Klerkernas tid (800–1520) och Adelns tid (1520–1720). Beteckningarna är valda för att tydligt betona de grupper som socialt, politiskt och ekonomiskt var tongivande under de skildrade århundradena. Författarna har försökt skildra de sociala förhållandena utifrån både ett klass- och könsperspektiv.

Hur och varför Sverige blev Sverige diskuteras utifrån flera aspekter. Kristnandet och kyrkans etablering på 1000-talet gav klerkerna en ledande position i samhällslivet. Kyrka och kungamakt utgjorde en stomme i medeltidens stat.

I samband med nästa religiösa omdaning, 1500-talets reformation, underordnades klerkerna en allt starkare statsmakt. De statsbärande funktionerna upprätthölls nu i högre grad av det världsliga frälset. Adeln blev statstjänare. Hur denna omvandling gick till och vilka följder den fick diskuteras i boken.

Det svenska samhället 800–1720 är främst avsedd för grundkurser i historia på universitet och högskolor. Boken är försedd med en kommenterad bibliografi som hjälp för vidare läsning. Till boken finns en webbplats med bland annat illustrationer, kartor, källtexter och diskussionsfrågor.

En kommande volym, Det svenska samhället 1720-2000. Böndernas och arbetarnas tid beräknas utkomma nästa år.

Thomas Lindkvist är professor och Maria Sjöberg docent, båda verksamma vid historiska institutionen, Göteborgs universitet.

Thomas Lindkvist & Maria Sjöberg:
Det svenska samhället 800-1720. Klerkernas och adelns tid
Studentlitteratur
528 sidor, inbunden.
Utkom 2003.