Eketorps borg slår upp portarna igen

Eketorps borg. Foto: Kevin Cho (Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0)

Foto: Kevin Cho (Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0)

Den 1 april tog Mörbylånga kommun över driften av Eketorps borg sedan Kalmar läns museum i februari meddelade att museet inte lägre ville driva den återuppbyggda borgen på Öland. Sedan dess har det pågått ett intensivt arbete för att säkerställa att borgen hålls öppen för besökare under 2019. Det officiella öppnandet av borgen sker den 6 juni, men redan den 11 maj öppnas Eketorps portar.

Säsongen kommer att förlängas så att Eketorp kommer att vara öppet för besökare från början av maj och fram till slutet av september. Dessutom sänks entréavgifterna med en förhoppning om att borgens besökare blir återkommande. I borgen kommer det under högsäsong att finnas aktiviteter för barn och guidningar hålls dagligen. Verksamheten fokuserar på fyra tidsperioder – järnålder, medeltid, nutid och framtid.

År 2019 blir ett uppstartsår och besökarna kommer att få möjlighet att bidra med tankar och idéer hur Eketorps borg kan utvecklas som besöksmål, , skriver Mörbylånga kommun i ett pressmeddelande.

– Det är ett spännande och intensivt arbete med att få igång verksamheten vid Eketorps borg i år. Det är en fantastisk plats med stor utvecklingspotential. Vi vill att Eketorp ska komma närmare invånarna på södra Öland och att de ska känna att det är deras borg, säger Stefan Ahlgren, projektledare för Eketorps borg.

– Vi vill att flera aktörer ska bli delaktiga och vara med att skapa en populär mötesplats och i framtiden en av södra Ölands bästa evenemangslokaler, fortsätter Stefan Ahlgren.

Kommunen vill också tydligare koppla verksamheten vid Eketorp med det omgivande landskapet. Mörbylångaleden, som nyligen utnämndes till en av tolv svenska signaturleder av Svenska Turistföreningen, går precis utanför borgen. Målet är att Eketorps borg ska bli ett självklart stopp för vandrare.

(2019-04-28)