Stadsmuseet i Stockholm öppnar på nytt

Museichef Sara Claesson och stadsantikvarie Ann-Charlotte Backlund, Stadsmuseet i Stockholm. Foto: Mikael Almehag

Museichef Sara Claesson och stadsantikvarie Ann-Charlotte Backlund, Stadsmuseet i Stockholm. Foto: Mikael Almehag

Den 27 april öppnar Stadsmuseet i Stockholm igen efter drygt fyra års renovering och ombyggnad. Det nyöppnade museet ska berätta om hela stadens historia från 1520-talet fram till i dag. Det är många nya berättelser men också sådana med hög igenkänningsfaktor – till exempel kvinnorna som dömdes för häxkonster på 1670-talet, rysshandeln på Ryssgården, palatset Makalös och 1700-talets krogkultur i Källarstugan – som sätts in i nya perspektiv.

Stadsmuseet är sedan 1930-talet inrymt i stadens äldsta egna byggnad, det så kallade Södra stadshuset från 1600-talets slut. Här har allsköns offentlig verksamhet ägt rum genom tiderna. Det har bland annat varit domstol, fängelse, ortodox kyrka, skola och kommunal tvättstuga.

– Efter att museet haft stängt i många år, ser mina medarbetare och jag fram emot att få öppna detta magiska hus för alla stockholmare, säger Sara Claesson, museichef Stadsmuseet vid Slussen och ansvarig för verksamheten på museet.

– Stadsmuseet berättar Stockholms historia och vi vill att berättelserna ska inspirera människor att upptäcka staden som museet handlar om! Vi vill bidra till att göra Stockholm roligare för barn och vuxna som vi välkomnar att utforska stadens historia på ett lekfullt sätt, tillsammans.

Huset är i dag ett byggnadsminne så när Stadsmuseet stängdes för renovering i januari 2015 var en av huvudtankarna att varsamt öppna upp och lyfta fram arkitekturen, i synnerhet det vackra trapphuset med sina många avsatser. Ett annat syfte var att göra större delar av huset öppet och tillgängligt för besökarna. På detta sätt har skapats cirka 1 000 kvadratmeter (från 1 750 till 2 700 kvadratmeter) större publik yta än tidigare.

– Målsättningen har varit att skapa förutsättningar för en modern, flexibel och utvecklingsbar museiverksamhet för besökaren, säger Ann-Charlotte Backlund, avdelningschef och stadsantikvarie och projektledare för Stadsmuseets del i renoveringen och inredning.

– Ombyggnaden och inredningen har lyft fram och utvecklat Stadsmuseet kvalitéer och vi har utökat ytor för som är öppna och tillgängliga för besökarna. Byggnaden har alltid varit och ska fortsättningsvis vara en central mötesplats i Stockholm.

(2019-04-27)